1 Ocak 2013 Salı

Çocuk ve Korku


ÇOCUKLARDAKİ KORKULAR

 

 

Çocuklarda korku; görünen ve görünmeyen olaylar karşında gösterdikleri doğal tepkiler olarak tanımlanabilir. Korkular bir nesne, bir kişi veya olaylara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kısa süreli çocukluk korkuları çocuğun günlük deneyiminden kaynaklanır ve hayal güçleri çok geniş olduğu için korkularının çoğalmasına neden olabilmektedir. Özellikle günümüzde çocuklarımızın şiddet içerikli televizyon veya bilgisayar oyunlarına maruz kalmaları korku duygularını arttırabilmektedir.

 

Çocuklarda korku duygusu gelişimsel dönemlere göre ne gibi farklılıklar gösterir?

Çocuk çevresini tanıdıkça, beden gücü ve zihinsel yetenekleri geliştikçe korkuları azalır. Bebek için gürültüler, alışılmamış bir nesne, yabancı bir yüz korkutucu olabilir. Bebek acıkma, susama, altının ıslanması gibi kendi içinden gelen nedenlerle de korku tepkisi gösterebilir. Yabancılardan korkma ve asıl bakımı sağlayan kişiden ayrılma korkusu, çocuklarda aşağı yukarı dokuz aylıkken ortaya çıkar. Doğal olarak, gerçek yaş ve korkunun ölçüsü çocuktan çocuğa biraz farklılık gösterir. Ancak, tüm çocuklar bu korkuları yaşar ve benzer dönemlerde böyle korkuları gösterirler. Çocuklar büyüdükçe, diğer doğal korkular da görülür. Örneğin küçük çocuklar yabancılardan korkmaya başlamalarıyla birlikte annelerinden ayrılma korkusu geliştirirler. Bir süre sonra da çocukların çoğu karanlıktan korkmaya başlar. Küçük çocukların pek çoğu odalarında canavar olduğunu düşler.

                                                                                           

İki-üç yaş çocukları yüksek seslerden, elektrik süpürgesinden, gök gürültüsünden korkabilirler. Üç-dört yaşlarında bunlara karanlık, dilenci, hırsız, polis v.b. korkular eklenir. Bu yaşlarda anne babadan ayrılmak da korku yaratır, çocuğun panik olmasına neden olabilir. Dört yaşından sonra çocukların korkularında azalma ve somutlaşma görülür. Çocuk köpekten, düşüp yaralanmaktan korkabilir. Altı yaşında çocuğun korkularında artma görülür. Hayalet, cadı, yangın, hırsız v.b. Karyolanın altında biri var diyerek odalarında yatmak istemeyebilirler. İzledikleri filmlerin çok etkisinde kalırlar. Bu yaşlardan sonra genellikle korkularda azalma görülür. Bazen anne babalar ya da akrabalar, bakıcılar korkutmayı disiplin aracı olarak kullanırlar. Bunun sonucunda çeşitli korkular gelişir. Örneğin yemeğini yemeyen çocuğa iğneci geliyor, öcü geliyor gibi şeyler söylerler. Bir diğer korkuyu öğrenme yolu da model almadır. Anne, böcekten köpekten korkuyorsa bunu gözlemleyen çocuğun da bunlardan korkması olasıdır.

 

Anne babalar çocuklarına nasıl yardımcı olabilirler?

1. Çocuğunuzu korktuğu şeyleri anlatması için teşvik edin. Resimden yararlanabilirsiniz. Korkularını çizmesine sonra da anlatmasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun duygularını kabul ettikten ve paylaşmasına olanak verdikten sonra en önemli adım onu anladığınızı belirtmektir. Ona duygularını geri yansıtabilirsiniz "sen karanlıktan korkuyorsun" gibi. Ona güven vermelisiniz, "ben ve baban hep senin yanında olacağız ve sana destek vereceğiz" gibi.

2. Çocuğunuzla korkularıyla baş edebilmesinin en iyi yolunun onlardan kaçmamak ve mücadele etmek olduğunu konuşabilirsiniz.

3. Korktuğu şey hakkında çocuğunuzu bilgilendirebilirsiniz.

4. Çocuğunuzun korkmasının doğal olduğunu ve geçeceğini ona anlatabilirsiniz. Bunun için kendinizden veya başkalarından örnek verebilirsiniz. "Bu korkuyu hisseden yalnızca sen değilsin, bir sürü çocuk senin yaşında korkar, zamanla geçer." "Ben de senin yaşındayken karanlıktan korkuyordum, sonra biraz daha büyüdüm ve korkum geçti." gibi.

      Son olarak UNUTMAYALIM Kİ !!!

Çocukluk döneminde görülen korkuların çoğu geçicidir. Çocuk korkularına karşı sabırlı olmalı ve onları anlamaya çalışmalıdır. Çocuk korkularından dolayı küçümsenmemeli ve alay edilmemelidir.

                                                                                                  YAPA CİNNAH ÇOCUK KULÜBÜ

                                                                                                                                  ÖĞRETMENİ

                                                                                                                                   DAMLA ÖZKAN J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder