16 Nisan 2012 Pazartesi

OYUN GRUBUNUN ÇOCUK GELİŞİMİNE KATKILARI


 
Çocuklar bebeklikten erken çocukluğa geçişte (Ortalama 1.5-3 yaş döneminde) vakitlerini çoğu zaman evde geçirirler, kimisi anneleriyle kimi de bakıcı veya büyükanneleriyle… Çocuklar için hareket ihtiyacının en yoğun olduğu, beynin en hızlı geliştiği, merak ve keşif duygusunun hat safhada yaşandığı bu dönemde zamanlarının çoğunu evde ve yalnız geçirmek, ev içerisinde yapmaması gereken şeyler oldukça fazla olduğu için (kırılabilecek eşyalar, zıplanmaması gereken koltuklar, çıkılmaması gereken tepeler, vs…) sık sık kısıtlanmak çok sıkıcı olsa gerek:) İşte tam da burada oyun grupları hem sosyal ve gelişimsel ihtiyaçları karşılamada, hem de çocukların özgürce hareket edebilmelerine imkan sağlamada büyük rol oynarlar.

Peki nedir bu oyun grupları;

Oyun grubu, çocukların tam zamanlı bir eğitim kurumuna başlamadan önce, haftanın belirli gün ve saatlerinde eğitim ve oyun odalarında akranlarıyla birlikte olarak sosyalleşmelerine, bulundukları ortamdaki eğitici materyaller ve faaliyetlerle bilişsel kapasitelerini arttırmalarına, paylaşma, problem çözme, işbirliğinde bulunma gibi kişisel becerileri kazanmalarına yardımcı olan eğitsel ortamdır.

Oyun Gruplarının Faydaları:

Bilindiği gibi ülkemizde tam zamanlı eğitim 3 yaşından itibaren başlamaktadır. Çocuğun anaokuluna başlamadan önce oyun grubuna gelmesi, bu dönemde çok hızlı olan beyin gelişimini destekler. Sosyal ortama katılmasıyla grup bilinci oluşmaya başlar ve farklılıklara olan aşinalığı artar. Ayrıca, oyun grupları çocuğun tam zamanlı eğitime başlamadan önce yumuşak bir geçişle kurumsal ortamla tanışmasına, evden ayrılışın verdiği korkuyu yaşamamasına olanak sağlar.

Bununla birlikte günümüzde çocukların apartman kültürünün de etkisiyle yaşıtlarıyla birlikte olma imkanı bulamayarak en etkili öğrenme zamanlarını yalnız geçirdiklerine tanık oluyoruz. Bu da sosyal ilişkide zorlanan, gelişimi için gerekli hareket etme ortamlarına sahip olmadığı için rahatlayamayan ve anne babasına hırçınlık yapan, tatmin olamamış çocukların çoğalmasına sebep oluyor. Oysa haftanın belirli günlerinde düzenli olarak katıldığı bir grubu olan çocuklar hem kendisine sunulan grup oyunlarıyla hareket ihtiyacını karşılayarak rahatlıyor hem de bilişsel etkinlikler ve çeşitli branş aktiviteleriyle bir çok yönden uyarılarak zihinsel gelişimlerini hızlandırıyor.

Çocuğunuz 1.5-2 yaşlarına geldiyse ve herhangi bir kuruma gitmiyorsa, hafta içi ve hafta sonu bir çok seçeneği olan oyun gruplarını araştırmaya başlayabilirsiniz. Kendine ait bir sosyal ortamı olmasının, grup içinde bağımsız hareket etmesinin, düzenli eğitim aktivitelerine katılmasının onu nasıl geliştirdiğine inanamayacaksınız.
MİLLİYET HABER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder