25 Nisan 2012 Çarşamba

 
Bahar çocuğunuz için alerji mevsimi olmasın
Alerjik rinit genellikle alerji eğilimi olan, atopik dediğimiz bireylerde bulunur. Bu bireylerde egzama ve astım gibi alerjik hastalıkların görülme sıklığı alerjik olmayanlara göre daha fazladır.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte bütün bir kış boyunca açık havada oyunlar oynamak için sabırsızlanan çocuğunuz eğer alerjik yapıdaysa dikkat edin. Özellikle bu mevsimde artan polenler parklarda, yeşillik alanlarda oyun oynayan çocuğunuz için birçok tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr.Hüseyin Cem Öcal, bahar aylarında artış gösteren alerjiler ve çocukların korunması için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Rüzgarlı havalarda polen tehlikesi artar

İlkbaharın gelmesi, havaların ısınması ile birlikte çocuklarımızla birlikte dışarıda geçireceğimiz zaman da artacaktır. Baharda çimen, ot, çiçek ve ağaçların çiçek açmaları ile birlikte polenler atmosfere yayılır ve alerjik reaksiyonlarda artışa neden olur. Bu etki rüzgarlı havalarda daha belirgindir. En tipik bahar alerjisi alerjik rinit şeklinde görülür. Alerjik rinit, burun mukozasının alerjik kökenli iltihabıdır. Alerjik yatkınlığı olan kişilerde görülür. Alerjik rinitin iki tipi vardır. Bunlar;

1 ) Mevsimsel alerjik rinit (Saman nezlesi): Belirli mevsimlerde ve en sık polen alerjisine bağlı ortaya çıkan alerjik rinit tipine denir. Polen kaynağı ise ağaçlar, çimen ve otlardır. Baharın erken döneminde şikayetlere yol açan ağaç polenleri iken; ilkbahar sonu yaz başı çimen, yaz ortası ve sonbaharda ot polenleri şikayetlere sebep olur. Ne yazık ki küresel ısınma ile birlikte bu sürelerin uzadığı görülmüştür.

2 ) Perennial alerjik rinit ( Yıl boyu devam eden): Şikayetler yıl boyu sürer en önemli allerjen ev tozu akarlarıdır.

Çocuğunuz elini sık sık burnuna götürüyorsa alerjik riniti olabilir

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşırma ve göz sulanması, kızarması gözaltlarında morarma görülür. Çocuklarda alerjik nezle belirtileri olarak; burun tıkanıklığı görülmektedir. Bu durumda kendini gece huzursuz uyuma, ağızdan nefes alma ve horlama şeklinde gösterebilir. Alerjik rinitli çocuklarda sık üst solunum yolu enfeksiyonu ve orta kulak enfeksiyonu, bir kısmında alerjik göz nezlesi gibi bulguları da görülebilir. Çocuklar sık sık ellerini burunlarına sürterek kaşıma hareketi yaparlar buna “alerjik selam” denir. Çok ağır bir hastalık olmamasına rağmen bu şikayetler çocukları son derece rahatsız edebilir.

Anne ve babasında alerjik hastalık olan çocuklar daha çok etkileniyor

Alerjik rinit genellikle alerji eğilimi olan, atopik dediğimiz bireylerde bulunur. Bu bireylerde egzama ve astım gibi alerjik hastalıkların görülme sıklığı alerjik olmayanlara göre daha fazladır. Alerjik rinit ve diğer alerjik hastalıklar, ailesinde alerjik hastalık öyküsü olan bireylerde daha sık görülür. Anne ve babanın eğer alerjik bir hastalığı varsa çocuklarında da olma ihtimali yüksektir. Alerjik rinit ayrıca astım alevlenmelerini de tetikleyebilir.

Çocuğunuzu alerjenlerden koruyun

Alerjik nezlede tedavisinde esas, tüm alerjilerde olduğu gibi alerjinin saptandığı maddeden uzak durulmasıdır. Bu alerjeni saptamak için testler gerekebilir. Bu mümkün değil veya önlemlerle kontrol altına alınamıyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir. Alerji şurupları ve burun spreyleri kullanılabilir.

Alerjik riniti olan çocuklar için anne ve babalara öneriler;

• Evinizin camlarını polen mevsiminde kapalı tutun.
• Polen yoğunluğunun olduğu saatlerde, özellikle sabah saatlerinde çocuğunuzu dışarı çıkarmamaya özen gösterin. Dışarı çıkmanız gerekliyse de koruyucu maske takın. Dışarıda oyunlar oynamak, parkta vakit geçirmek gibi eylemlerden kaçının.
• Evin içinde havalandırma sistemleri ve hava filtreleri kullanın. Klimalarda kullanılan filtreleri sık değiştirin. Hava değişimini içeride bulunan havayı kullanarak temizleyen, dışarıdaki havayı kullanmayan özel klimaları tercih edin.
• Eve girince çocuğunuzun banyo yapmasına özen gösterin veya kıyafetlerini çıkarın.
• Polen mevsiminde giysilerinizi açık havada kurutmayın.
• Polen mevsiminde arabada giderken pencereleri kapalı tutun.
• Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

16 Nisan 2012 Pazartesi

OYUN GRUBUNUN ÇOCUK GELİŞİMİNE KATKILARI


 
Çocuklar bebeklikten erken çocukluğa geçişte (Ortalama 1.5-3 yaş döneminde) vakitlerini çoğu zaman evde geçirirler, kimisi anneleriyle kimi de bakıcı veya büyükanneleriyle… Çocuklar için hareket ihtiyacının en yoğun olduğu, beynin en hızlı geliştiği, merak ve keşif duygusunun hat safhada yaşandığı bu dönemde zamanlarının çoğunu evde ve yalnız geçirmek, ev içerisinde yapmaması gereken şeyler oldukça fazla olduğu için (kırılabilecek eşyalar, zıplanmaması gereken koltuklar, çıkılmaması gereken tepeler, vs…) sık sık kısıtlanmak çok sıkıcı olsa gerek:) İşte tam da burada oyun grupları hem sosyal ve gelişimsel ihtiyaçları karşılamada, hem de çocukların özgürce hareket edebilmelerine imkan sağlamada büyük rol oynarlar.

Peki nedir bu oyun grupları;

Oyun grubu, çocukların tam zamanlı bir eğitim kurumuna başlamadan önce, haftanın belirli gün ve saatlerinde eğitim ve oyun odalarında akranlarıyla birlikte olarak sosyalleşmelerine, bulundukları ortamdaki eğitici materyaller ve faaliyetlerle bilişsel kapasitelerini arttırmalarına, paylaşma, problem çözme, işbirliğinde bulunma gibi kişisel becerileri kazanmalarına yardımcı olan eğitsel ortamdır.

Oyun Gruplarının Faydaları:

Bilindiği gibi ülkemizde tam zamanlı eğitim 3 yaşından itibaren başlamaktadır. Çocuğun anaokuluna başlamadan önce oyun grubuna gelmesi, bu dönemde çok hızlı olan beyin gelişimini destekler. Sosyal ortama katılmasıyla grup bilinci oluşmaya başlar ve farklılıklara olan aşinalığı artar. Ayrıca, oyun grupları çocuğun tam zamanlı eğitime başlamadan önce yumuşak bir geçişle kurumsal ortamla tanışmasına, evden ayrılışın verdiği korkuyu yaşamamasına olanak sağlar.

Bununla birlikte günümüzde çocukların apartman kültürünün de etkisiyle yaşıtlarıyla birlikte olma imkanı bulamayarak en etkili öğrenme zamanlarını yalnız geçirdiklerine tanık oluyoruz. Bu da sosyal ilişkide zorlanan, gelişimi için gerekli hareket etme ortamlarına sahip olmadığı için rahatlayamayan ve anne babasına hırçınlık yapan, tatmin olamamış çocukların çoğalmasına sebep oluyor. Oysa haftanın belirli günlerinde düzenli olarak katıldığı bir grubu olan çocuklar hem kendisine sunulan grup oyunlarıyla hareket ihtiyacını karşılayarak rahatlıyor hem de bilişsel etkinlikler ve çeşitli branş aktiviteleriyle bir çok yönden uyarılarak zihinsel gelişimlerini hızlandırıyor.

Çocuğunuz 1.5-2 yaşlarına geldiyse ve herhangi bir kuruma gitmiyorsa, hafta içi ve hafta sonu bir çok seçeneği olan oyun gruplarını araştırmaya başlayabilirsiniz. Kendine ait bir sosyal ortamı olmasının, grup içinde bağımsız hareket etmesinin, düzenli eğitim aktivitelerine katılmasının onu nasıl geliştirdiğine inanamayacaksınız.
MİLLİYET HABER

ÇOCUĞUNUZ İKİ YAŞINDA İSE GELİŞİM ÖZELLİKLERİNİ BİLMELİYİZ


2 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri

Duygusal Gelişim


Müthiş 2 yaş

          Türkçede tam karşılığı olmayan toddler dönemi 2-3 yaşlar arasını kapsamaktadır.

          Çocuk gelişiminin en önemli yıllarındandır

          Zihinsel ve kişilik gelişimimizin %70-80 gibi çok önemli bir kısmı bu yıllarda şekillenir.

          Özerklik dönemidir

          Bu yaş çocuklarının bağımsızlık ve özerklik davranışlarına(sınırlarını keşfetme, istediklerini yaptırabilme,özgürlük) ailenin verdiği cevaplar onun yaşam deneyimleri ve gelişimi açısından kritik önem taşımaktadır.

          Eğer ana baba çocuğu insiyatifini kullanmada cesaretlendirirse , çocuk hata yaptığında endişelerini giderirse , çocuk kendine güven geliştirecek ve gelecekte karşılaşacağı seçme,denetleme ve bağımsız davranma gerektiren durumlarda kendine  güvenecektir

          Ana baba çocuğu aşırı koruyorsa yada bağımsızlık için yaptıklarını onaylamıyorsa  çocuk davranışlarından utanç duyar veya yetenekleri ile ilgili kuşkuya düşer,özgüven sorunu yaşanabilir.

          Bu dönem bebeklikten çocukluğa geçiş dönemidir

Genel ruh hali


          Serbestlik evresidir(anne yakınımda olsun ama bana müdahale etmesin ister)ör:yolda elinin tutulmasını istemez.

           ‘her şeye dokunmak ister’

          ‘araştırmacıdır’ona küçük kaşif diyebiliriz.bize çokta incelenmeye değer görünmeyen şeyler onun için önemlidir.

           ‘kendi başına başarmak ister’

          Başı sıkışmadıkça ‘yardım istemez’

          Çocuk bu dönemde

          ‘dengesizdir’anlık geçişler yaşar.5 dakika önce iyiyken 5 dakika sonra çok sıkıntılı olabilir.

           ‘olumsuzdur.prof.dr.haluk yavuzer ‘in ifadesiyle adeta ‘günaydın ‘dediğinizde ‘günaymadın ‘diyen bir çocuk vardır karşımızda

          Ev eşyaları hala ilgisini çekmektedir. Babanın tamir aletleri ,annenin makyaj malzemeleri,elektronik eşyalar,cep telefonları …gibi

          ’ ‘Kararsızdır’ bazen ne istediğini kendiside bilmez.

          ‘isyankardır.karşı çıkar.

          İzole oyun dönemidir.arkadaşlarıyla birlikte oynamakta zorlanır

          Paylaşmaktan pek

    hoşlanmaz.

          ‘özgür olmak ister,‘söz dinlemez’, ‘tersini yapar’ yap denileni yapmayıp yapma denileni yapmak gibi bir özellikleri vardır.

          Anneye bağlanma dönemidir. Evin içinde her an anneyi görmek,yanında olmak ve hep birlikte oynamak ister.

          ‘çabuk öfkelenir’

          ’Çok hareketlidir’

          ‘mızmızlanır’

          Ağlayarak istemeler

   yoğundur.

Korkmaya meyillidir,

Korktum kelimesini sık kullanır

Sık duyulan sözler


          -kendim yapacağım
          -hayır
          -bu ne
          -ben
          -hayır
          -benim

          -niye
          -hayır
          -ııhh
          Annem yapsın
          Anne kalk




Sıkıntılar


          Öfke nöbetleri

          Agresiflik

          Korkulu rüyalar

          Sıkılganlık

          Dikkat dağınıklığı

          Uçlar arasında gidip gelme

          İsteklerini engelleyemez

          Tehlikelere karşı duyarlı değildir

          Dikkatini başka yöne çekmek güçleşmiştir

Neleri bilir


          Bir-iki çocuk şarkısı

          Bazı sayıları bilir

          3’e kadar sayabilir

          Bir iki renk tanır

          Adını bilir

          Öz bakım becerileri

          Ellerini yıkayabilir(sözel yardım gerekebilir)

          Dişlerini fırçalayabilir

          Ayakkabısını çıkarabilir

          Kendi yemeğini yiyebilir

          Bir kıyafetini giyebilir

Kas gelişimi (motor beceriler)


          Tüm hareket becerileri hızla gelişir

          Merdiveni kendi kendine çıkıp inebilir

          Dengesini yitirmeden   düz koşar

          Alçak basamaktan atlar

          Küçük tahtravalliye tırmanır

          Tekmeyle vurur

          Üç tekerlekli bisiklete biner,yerden ittirir

          Sandalyeye çıkar oturur

          Altı küpten kule yapar

          Düz çizgi çizebilir

          Kaşıkla yemek yiyebilir

          Pantolon yada şortunu indirebilir

          Geceleri iki kez tuvalete götürülürse altını ıslatmaz

Kişilik gelişimi


          2-2,5 yaş bunalımı çocuğun kişiliğini geliştirir

          Özgürlüğün tadını çıkarıp, istediğini yaptırabildiğini görür ve böylece özgüveni artar.

          Anneye çok düşkün olduğumuz dönemlerdir,her şeyimizi anne yapsın isteriz

          Grafik faaliyetler

          Daha çok karalama şeklindedir

          Boyamalar düzenli değildir

          Tarama tarzında,alan doldurmaya çalışarak boyamaz

          Kalem tutma çok muntazam değildir

          Çizdiklerini adlandırmaya başlar

          2,5 yaşta yatay çizgi,daire hatta:t ve v çizebilir

Algısal beceriler


          Resimli kitaplarda küçük ayrıntıları ayırtedebilir

          Fotoğrafta kendini tanır

          İsmini bilir

          Heyecanlandığında kekeleyebilir

          Bildiği basit resimli kitaplardan zevk alır

          Oyun sırasında akılcı yorumlar yapar ve kendi kendine konuşur

Dil gelişimi


          200 civarında sözcük kullanabilir

          Sözcüklerin yapısı ve söyleyişi çocuksu özellikler taşır

          2-3 kelimeli ifadeler kullanır

          Söylenen komutların çoğunu doğru anlar,canı isterse yapar

          Çevresindeki nesnelerin adını bilir

          Resimde gördüklerini birkaç cümle ile anlatır

          Bebek üzerinde 5-6 vücut kısmını gösterebilir

          Yer bildiren sözcükleri (altında, üstünde,içinde,dışında)

          Sosyal beceriler ve oyun

          Son derece canlı ve etkindir,yerinde duramaz

          Sürekli hareket eder

          Engellendiğinde karşı çıkar

          Tehlikelere duyarlı değildir

          Yeni tanıştığı kişilere karşı temkinlidir

          Yeni girdiği ortamlarda on dakika çekingendir

          Tüm numara ve şirinlikleri sergilemekten hoşlanır

          Rol ağırlıklı drama oyunları oynar(bebeği uyutmak,ayıyı arabaya bindirmek…)bu oyunlarda yetişkini örnek alır

          Oyun oynayan çocukları ilgi ile izler,bir kaç dakika oyunlarına katılır ama çok uzun süre oynayamaz

Nasıl destekleyebiliriz


          Denemesine ve uygulama yapmasına izin verin(yemeğini yemesine,suyunu içmesine) üstü ıslansa da yere döksede emin olun bir süre sonra başaracaktır

          Sabırlı olun

          Yardım edin (sadece gerektiği kadar)

          Teşvik edin

          Cesaretlendirin

          Takdir edin

Gelişimine nasıl katkı sağlarız


          Çocuğunuzla sürekli konuşun ( ne yaptığınızı,nasıl yaptığınızı anlatın,isimlendirin)

          Ona sizin ve aile üyelerinizin dışındakilerle iletişim kurma fırsatı verin

          Çocuğunuzun gereksinimlerini zamanında ve yeterli şekilde karşılayın ancak konuşmaya başladığında izin verin size aç olduğunu söylesin

          Tekerlemeler,oyunlar,şarkılar söyleyebiliriz

          Nesnelerin,taşıtların,doğanın seslerini dinletin

          Müzik dinletin

          İsteklerini ,duygu ve düşüncelerini konuşarak anlatması için onu teşvik edin veonu dinleyin

          Konuşurken yaptığı yanlışlara gülmeyin ve doğrusunu söylemesi için ısrar etmeyin;bunun yerine doğrusunu söyleyerek örnek olun

          Çocuğunuza bebeklikten itibaren öyküler anlatın,resimli kitapları inceleyin

          Onula konuşmasını gerektirecek oyunlar oynayın örn.telefon görüşmesi,kuklalar gibi

          Konuşmalarını kasete çekip kendisine dinletebilirsiniz

          Pipetle içme,balon şişirme,mum söndürme,yalama gibi alıştırmalarla konuşmada kullanılan kasları güçlendirebilirsiniz

Dikkat edilmesi gereken konular


          Samimi,şefkatli ve sevgi dolu davranın

          Zorlamak yerine destekleyin,cesaretlendirin,fırsat verin

          Tutarlı olun

          Çocuğunuzun bireysel özelliklerini göz önüne alın

          Çocukla iletişim içinde olan herkesin benzer davranışlar sergilemesini sağlayın

          Paylaşması için ısrar etmeyin

          Olumsuz davranışları görmezden gelin ,dikkatini başka bir şeye çekin

          Sürtüşmeye girmeyin

          Hırçınlaştığında,olumsuz davrandığında ,öfke nöbetleri geçirdiğinde sakin ve sabırlı bir tutum izleyin .

          İletişimin temel ilkelerini uygulayın:tüm dikkatinizi ona yoğunlaştırın .göz kontağı kurarak kabul belirtisini beden diliyle pekiştirin.

          Ona yaklaşın ve dinleyin,duygularına saygı gösterin,anlamaya çalışın

          Kararlı bir ses tonuyla konuşun

          Unutmayın ki bu kriz dönemi gelişimin normal bir evresini oluşturmaktadır.geçicidir.

Beslenme


          Süte ihtiyaç artar

          En iştahlı yedikleri öğün kahvaltıdır

          Et,süt,yumurta,meyve ve şekerli yiyecekleri severler

          Sebze yemeğe başlar

          Bazı yemekleri severek yer,bazılarını ise kesinlikle reddeder

          Yemekte devamlı konuşur ,yerinden kalkmak ister

          5 öğün yedirilmelidir

Bir günde neler yemeli


          1 bardak süt\muhallebi

          2 yemek kaşığı(et\balık\tavuk) veya bir yumurta

          1\3 bardak portakal suyu /  2\3 domates suyu

          3 yemek kaşığı sebze

          2 dilim ekmek

          2-3 yemek kaşığı tahıl

          3 yemek kaşığı patates

          BİRAZ YAĞ

                                                                                                         Fatma Servet Kuday

                                                                                                         Ya-Pa Çocuk Klüpleri

                                                                                                         Eğitim Koordinatörü