30 Mart 2012 Cuma

Çocuğunuzla İşbirliği Yapabilme


EBEVEYNLİK YÖNTEMLERİNİZ NELERDİR?
Aşağıdaki anket sizin ebeveynlik yöntemlerinizi belirleyip, bu işe nereden başlamamız gerektiğini saptamamız için hazırlanmıştır. Daha iyi bir ebeveyn olabilmek için, şimdi nasıl bir ebeveyn olduğunuzu anlamamız gerekir. Kendinizi tarafsız olarak değerlendirmeniz çok zordur, bu anket size yardımcı olacaktır.

Her bir soruyu okuduktan sonra, o durumda yapmanız en olası olan davranış biçimini seçin. Kendi çocuğunuzla, örnekteki çocuğun yaşı aynı olmasa da, ne yapardınız işaretleyin.

Doğru olduğunu düşündüğünüz cevabı vermeyin. Kendinizi oradaki durumun içinde varsayıp, sizin davranışınızı en iyi yansıtan cevabı seçin. Cevaplarınızı kimseye göstermek zorunda değilsiniz. Bu anket, sadece kendi ebeveynlik yöntemlerinize dürüstçe bakabilmeniz ve hangi alanlarda değişikliğe ihtiyacınız olduğunu saptamanız için hazırlandı.

Cevaplarınızı bir kâğıda kaydedin. Anketi bitirdikten sonra, puanlarınızı nasıl belirleyeceğinizi açıklayacağım. Anket şu andaki ebeveynlik yöntemlerini belirlemek ve bunları daha olumlu yönlere kan alize etmek konusunda size yardımcı olacaktır. Eğer eşiniz varsa, her ikinizinde ayrı ayrı anketi cevaplayıp , daha sonra karşılaştırmanız doğru olacaktır.

Anket: Ebeveynlik Tarzınız Nedir?
1. Çocuğunuz, büyük bir süpermarketteki unlu mamuller bölümünün ücretsiz olarak verdiği kurabiyelerden almak için kendini yerlere atıp, ter ter tepiniyor. Siz yemek vakti olduğu için ‘hayır’ dediniz. Herkes size bakıyor, görevli çocuk da kurabiyeyi size uzatmış, gülümsüyor.

A.
Kurabiyeyi almasına izin verirsiniz.

B. Elinden tutup onu uzaklaştırırken, onu ikna etmeye çalışırsınız. “ Tatlım, kurabiyeyi çok istediğini biliyorum. Birisi sana bir şey teklif ettiği zaman onu reddetmenin zor olduğunu da biliyorum. Ama birazdan yemek yiyeceksin ve bu kurabiye iştahını kapatacak. Evde yemekten sonra bir kurabiye yiyebilirsin. Lütfen artık ağlama.”

C. Onu elinden tutup ya da kucağınıza alıp, sessiz bir köşeye ya da arabaya götürerek,  bir süre sakinleşmesini bekler, markete geri dönersiniz.

D. “ Bunu sana almayacağım. Sen çok kötü bir kızsın.” diye bağırırsınız. Poposuna bir tane vurup,  “ bu davranışını derhal kes,  küçük hanım.” dersiniz.

2. Mutfakta yemek hazırlıyorsunuz. Çocuklarınız içeride bir oyuncak için kavga ediyorlar. Birden bir çığlık ve ağlama sesi duyuyorsunuz. Biri “benim oyuncağımı aldı” diye bağırıyor, diğeri “o başlattı” diye ağlıyor.

A. Kendi kendinize “ bu çocuklar neden birbirleri ile geçinemezler?” diye söylenirsiniz.

B. Ayrıntıları dinleyip, hatalı olanın doğru davranmasını sağlarsınız

C.Kendi aralarında sorunu halletmelerini önerirsiniz.

D.Birini ( ya da her ikisini de ) biraz ara vermeleri için odalarına gönderirsiniz.

3. Çocuğunuz bahçede oynamak istiyor. Yemek vakti olduğu için izin vermiyorsunuz. “ Lütfen !” diyor. Siz yine “ hayır” diyorsunuz. “ Söz veriyorum, sadece 10 dakika sonra geleceğim. Saatim de var. Hemen yakında oynayacağım. “ Lütfen?”

A. “ Tamam, ama 10 dakika sonra burada olacaksın” dersiniz.

B. Çocuğunuza, yemek zamanı olduğunu ve ne zaman yemekten önce dışarıda oynamaya izin verseniz, sofraya geç gelindiğini, yemeğin soğuduğunu ve herkesin sofrada birlikte olmasını istediğinizi açıklıyorsunuz. Çocuğunuz yemek vaktine daha 15 dakika olduğunu ve hemen arka bahçede oynayacağını söylüyor. Bunu mantıklı bulduğunuz için, “tamam, çağırdığım zaman hemen gel” diyorsunuz.

C. “ Yemekten sonra oynarsın” diyorsunuz. Çocuğunuz yalvarmaya devam ediyor ve yine  “ yemekten sonra oynayabilirsin” diyorsunuz.

D. “ Sızlanmayı kes” diyorsunuz. Çocuğunuz devam ediyor, “ hemen odana git. Söylenmeden, sızlanmandan bıktım. Bu akşam TV seyretmek yok.” diyorsunuz.

4. Çocuğunuz oyalandığı için okul servisini kaçırıyor.

A. Okula kendiniz götürürsünüz.

B. Okula kendiniz götürürsünüz. Yolda giderken, organize olmanın ve sabahları belli bir düzen içinde işlerini yapmanın önemini vurgularsınız. Ertesi gün için daha organize olma sözü alırsınız.

C. Bu hiçbir zaman olmaz, çünkü sabahları herkesin sıkı bir şekilde uyuyacağı bir düzen uygularsınız.

D. “Bu çok oyalandığın için oldu. Şimdi paltonu giy ve okula yürüyerek git.” Dersiniz.

5. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz, müzik setinin kontrol düğmelerine dokunmakta ısrar ediyor. Ona sürekli olarak “ hayır”  diyorsunuz. Bu mücadeleden yorulmaya başladınız.

A.  Onu görmezden gelirsiniz. Zaten müzik setini bozamayacaktır.

B. Ona oyuncak bir müzik seti alırsınız.

C. Müzik setini daha yukarılarda bir yere kaldırırsınız.

D. Sete her dokunduğunda eline vurursunuz. Ona dokunmamayı öğrenecektir.

6. Çocuğunuz 6 yaşında. Her zamanki gibi, oturma odasına girdiğiniz anda bütün oyuncaklarının odanın her tarafına dağılmış olduğunu görüyorsunuz. Bu dağınıklıktan çok sıkıldınız artık.

A. Derin bir nefes alıp, odayı toplamaya başlarsınız.

B. Çocuğunuzu karşınıza alıp, bu dağınıklık içinde daha fazla yaşayamayacağınızı söyler ve bu problemin çözüm yollarını önermesini istersiniz.

C. Çocuğunuza “ oyuncakların yeri oyuncak kutusu, kitapların yeri de kitaplıktır. Bu odayı yemekten önce toplamanı istiyorum” dersiniz.

D. Bir çöp poşeti alıp, oyuncakları içine doldururken bir yandan da, “Artık yeter! Bunların hepsi çöpe gidiyor” diye bağırırsınız.

7. Saat akşam 11.30 ve 10 yaşındaki çocuğunuz uyuyor. Köpeğinizin hala beslenmediğini veya dolaştırmaya çıkarılmadığını fark ediyorsunuz. Bu her gün yaşadığınız bir problem.

A. Çocuğunuzun ne kadar sorumsuz olduğunu söyleye söyleye, köpeği besler ve dışarı çıkarırsınız.

B. köpeği besler ve dışarı çıkarırsınız. Ertesi gün çocuğunuzla köpek beslemenin yükümlülükleri hakkında konuşursunuz.

C. Köpeği besler ve dışarı çıkarırsınız. Ertesi gün çocuğunuzun günlük bir problem hazırlanmasına ve bu işleri yapmadığı zaman katlanacağı sonuçları da programına koymasına yardımcı olup, planı uygulamasını sağlarsınız.

D. Çocuğunuzu uyandırıp,  “ derhal gidip köpeğini besleyecek ve dolaştıracaksın! Bu işleri senin yerine yapmak zorunda kalmaktan bıktım usandım” dersiniz.

8. 8yaşındaki çocuğunuzun balığı beslenmediği için öldü. Balığı beslemek çocuğunuzun sorumluluğundaydı. Çocuğunuz divanın üzerinde için çeke çeke ağlıyor.

A. “ Lütfen ağlama tatlım. Sana iki tane yeni balık alacağım.” dersiniz.

B.  Balığı çocuğunuzun yerine beslemediğiniz için suçluluk duyarsınız.

C. Çocuğunuzun yanına oturur, “ insanın beslediği hayvanını kaybetmesi çok üzücü, biliyorum” dersiniz. Ona üzüntünüzü gösterir, fakat bunun öğrenmesi gereken bir hayat dersi olduğunu düşünürsünüz.

D. “ Belki bu sana sorumluluklarını yerine getirmen gerektiğini hatırlatır. Eğer balığı besleseydin, ölmezdi.” dersiniz. 

9. 10 yaşındaki çocuğunuz, bu ay içinde ikinci kez okul defterini kaybediyor.

A. Ona yeni bir defter alır, daha dikkatli olmasını söylersiniz.

B. Onunla sorumlulukları hakkında konuşur, yeni bir defterin maliyetinden bahseder, eşyalarına nasıl sahip olacağını öğretirsiniz. Daha dikkatli olacağına dair söz alırsınız.

C. Bir süre kağıtlara yazmasını ve yen bir defter için harçlığını biriktirmesini isteriz.

D. TV seyretmek veya dışarıda oynamak gibi bir ayrıcalıktan mahrum edersiniz.

10. 17 yaşındaki oğlunuzun arkadaşlarının çoğu kulaklarını deldirtmiş ve şimdi gururla küpelerini gösteriyorlar. Oğlunuz da bunu yapmak istiyor.

A. Her dediniz, ama o yine de yaptı.

B. Hayır dediniz, ama o her gün tekrar soruyor. Aile toplantılarında, okulda takmayacağına ve çok küçük bir küpe olacağına dair söz veriyor. Siz de tamam diyorsunuz.

C. Ona, bu fikri hiç sevmediğinizi ve bunun nedenlerini açıklarsınız, fakat kendi kararlarını kendisinin vermesi gerektiğini söylersiniz.

D. Kesinlikle yasaklarsınız. Sizin oğlunuz küpe takamaz!

11. Cumartesi günü dışarıda yağmur yağıyor ve 6 yaşındaki çocuğunuz dışarıya çıkıp, su birikintilerinin içinde oynamak istiyor.

A.
Ona hayır diyorsunuz. Komşu çocuklarının da dışarıda olduğunu, çok dikkatli olacağını, havanın çok ılık olduğunu ve yağmurun da sadece çiselediğini söylüyor. Kabul ediyorsunuz.

B.  Yağmur yağdığını ve dinene kadar beklemesi gerektiğini söylüyor, onu oyalayacak başka bir şeyler buluyorsunuz.

C. “Olur. Ama lütfen, bir havluyla kuru kıyafetlerini, geldiğinde kullanmak üzere, kapının önüne hazırla” diyorsunuz.

D. “ Aptallık etme, dışarıda yağmur yağıyor. Git içeride oynayacak bir şeyler bul” dersiniz.

12. Odaya girdiğinizde 3 yaşındaki çocuğunuzun duvara yazdığını görüyorsunuz.

A. “ Oh, Tanrım! Ne yaptın? Şimdi bunları nasıl temizleyeceğim? Ev sahibi de kimbilir ne söyleyecek? Duvarlara yazmaman gerekiyor. Şimdi ben bunları temizlerken sen içeride oyna” dersiniz

B. “Bu ne felaket! Seni burada kağıt vermeden, kalemlerle yalnız bırakmak benim kabahatim. Lütfen bunu bir daha yapma!”  dersiniz.

C. Kesin bir ifadeyle “ duvarlara değil, kağıda yazarız. Şimdi bir bez alalım da, şunları beraber temizleyelim” dersiniz.

D. Eline bir tane vurup, “ Hayır! Sen kötü bir çocuksun!” diye bağırır, onu odasına gönderirsiniz.

PUANLAMA
Her  A cevabınıza 0
Her B  cevabınıza 2
Her C  cevabınıza 4
Her D cevabınıza 6  puan verin.

Toplam puanınızı hesaplayın. Aşağıdaki açıklamalardan, sizin puanınızla ilgili olanını okuyun. Diğer bir gruba yakın bir puan aldıysanız, o açıklamayı da okuyun.( Aslında, bütün açıklamaları okumanızda yarar vardır. Çünkü hepimiz zaman zaman değişik gruplara girebiliyoruz.)

       

0-14 Puan:Hoşgörülü Ebeveyn

        Çocuğunuza hayır demeyi genellikle çok zor buluyorsunuz.Israrlarına pek dayanamıyorsunuz.Çocuğunuz üzerindeki kontrolünüz az olduğu için  kızgın ve hayal kırıklığı içinde olabilirsiniz.Bu biraz hayatınızı zorlaştırsa da,diğer açılardan kötü bir ebeveyn veya zayıf bir insan değilsiniz.Sadece bazı yeni beceriler kazanmanız gerekiyor.Çocuğunuzla iş birliği yapmayı ve yanlış davranışlarla baş etmeyi öğrendiğiniz zaman,ebeveynlikten ve çocuğunuzla olmaktan çok daha fazla zevk alacaksınız.Burada biraz durun ve bu kitabı okumak için biraz zaman ayırın.Açıklanan becerileri kazanmaya çalışın Birkaç ay sonra,ailenizle ilgili olaylara daha hakim olduğunuzu ve kendi öz-güveninizi kazandığınızı göreceksiniz.

        14-36 Puan:Demokrat Ebeveyn

        Çocuğunuzun işbirliğini sağlamaya uğraşıyorsunuz ve bunu bir ölçüde başarmışsınız.Çocuğunuza eşit haklar tanımaya,adil ve tutarlı olmaya çalışıyorsunuz.O zaman neden hala daha iyi bir şeyler  yapabileceğinizi düşünüyorsunuz? Niye çocuğunuz hala sık sık yanlış davranışlar gösteriyor?Belki de ebeveynlik yönteminiz size engel oluyor.Her durumda kusursuz,adil ve mantıklı olmak için gereğinden çok uğraşıyorsunuz.Çocuğunuzu disipline ederken uzun vadeli sonuçlarını çok düşünüyor.”Ç ok mu sert davrandım?,çok mu yumuşak davrandım?Bu yaptığım doğrumu?”diye sürekli kendinizi sorguluyorsunuz.Daha az konuşup,daha çok hareket ederseniz daha iyi sonuç alacaksınız.Ebeveyn ve çocukların eşit olamayacağını unutmamamız gerekir.Çocuğunuzun büyüdüğü yıllarda evdeki otorite siz olmalısınız ve o da bir yetişkin olduğu zaman aranızda oluşması gereken arkadaşlığın temellerini bu yıllarda atmalısınız.

        Çocuğu artık dinleme noktasına getirene kadar, sürekli nasihat etme veya ders verme demokratik ebeveyn en yaygın olan eğilimidir.(Çocuğun söylenenleri duymama davranışına “ebeveyn-sağırlığı”diyoruz.)

        Bu kitabı okuyun ve burada sunulan becerileri deneyin. Birkaç ay içinde,kontrolün sizde olduğunu ve lider olduğunuzu daha çok hissedecek,çocuklarınızın da size olan saygılarının on kat arttığını göreceksiniz.

        36-50 Puan:Dengeli Ebeveyn

        Bu kitabı niye okuyorsunuz? İşinizi çok iyi yapıyorsunuz(ya da ankete doğru cevaplar vermediniz).Bu konuda kitaplar okumuşsunuz ya da kurs almışsınız.

        Dengeli bir ebeveyn olmak, kendinize fazla yüklemenize neden olabilir. Çocuk eğitimi konusunda çok şey bilmeniz,kötü bir gününüzde yaptıklarını başarısız görmenize neden olabilir.Mükemmel ebeveynlik diye bir şeyin olamayacağını unutmamak gerekir.Sizin genel ebeveynlik yönteminiz sağlıklı ve üretken.

        Sizin için çocuğunuzu yetiştirmekten daha önemli bir iş yok. Ne kadar çok öğrenirseniz, çocuğunuz için o kadar yararlı olacaktır. Sanırım,bu kitapta ebeveynlik yönteminizi iyileştirmenizi sağlayacak çok güzel fikirler ve bazı yeni beceriler bulacaksınız.Ben de, ne kadar çok öğrendiysem kendimi o kadar  güvenli ve yetenekli hissettim.

        50-72 Puan: Otokratik Ebeveyn

        Sanırım evinizdeki durumu aşağıdakilerden biri anlatacaktır.

        Çocuğunuz 15 yaşından küçük ise, çok iyi bir çocuk .O çok iyi davranıyor,çünkü öyle olması gerektiğini biliyor.Ama burada bir olumsuzluk var.Ceza korkusu veya ödül beklentisi ile iyi davranışlar sergileyen bir çocuk, ebeveyni yanında olmadığı zamanlarda da ona yardımcı olacak öz-disiplini edinemez. Otokratik ebeveynleri olan çocuklar, otoriteye boyun eğmeyi öğrenirler ve kendilerini ifade etmeyi bilemezler. Onlara her zaman ne yapmaları gerektiğini söyleyen birisinin varlığına alışmaları onları yanlış yerlere götürebilir – yanlış gruplara katılmak gibi. Ayrıca, otokratik tutum ebeveyn- çocuk bağını zedeleyeceği için, etkili iletişim yollarını tıkayacaktır.

                  Çocuğunuz 15 yaşından büyükse, yeni problemlerle karşılaşmaya başlamışsınızdır. Otokratik yöntem ergenlik döneminde isyanlara neden olacak ve onu bugüne kadar hizada tutmaya yeten yöntemler artık etkisiz kalacaktır.

                 Yukarıda anlatılanlar size uymuyorsa, belki de durumunuz şöyledir: Ebeveynlikten hiç zevk almıyorsunuz. Kendinizi sürekli çocuğunuza bağırırken veya vururken buluyorsunuz. Hep stres içindesiniz. Çocuğunuzu ikna etmeye çalışıyorsunuz fakat hep sonunda siz sinirleniyorsunuz.

                 Biraz düzeltilmesi ve kontrol edilmesi gereken doğru fikirleriniz var. Bu kitabı okuduktan ve sunulan becerileri denedikten sonra, tansiyonunuzun düştüğünü ve ses tonunuzun azaldığını göreceksiniz. Siz çocuklarınızla, onlar da sizinle olmaktan daha çok zevk alacak.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Şimdi kafanızda, kendi ebeveynlik tarzınız hakkında bir şeyler şekillenmeye başladı- belki de bugüne kadar düşünmediğiniz kadar çok. Olumlu bir gelişme için, kendi tarzınızı tanımlamak en etkili başlangıçtır. Güçlü ve zayıf olduğunuz noktaları saptarsanız, daha dengeli bir ebeveyn olmak için gerekli değişiklikleri daha kolay yaparsınız.

            Şimdi eşinizle birlikte anketten aldığınız puanları karşılaştırıp yöntemlerinizdeki farklılık ve benzerlikleri tartışabilirsiniz. Disiplin ve beklentiler konusunda ,eşlerin belli bir düzeyde uzlaşmaları çok yararlı olacaktır. Bu kitabı birlikte okumak, çocuğunuzu yetiştirmede gerekli uyum ve takım çalışmasını sağlamanız için gerekli tartışma ortamını yaratacaktır.

             Ebeveynlik yöntemlerinizi geliştirmek için önerilenleri uygulamak ve bazı değişiklikler yapmak için kendinize zaman tanıyın. Şimdiki yönteminizi bütün bir yaşam boyu edindiğiniz deneyim, anı ve izlenimleriniz sonucunda kazandınız. Değişmek sabır, tekrar ve azim ister. Bu değişikliklerin zaman ve çaba harcadığınıza değdiğini düşüneceksiniz.

Kaynakça:Çocuğunuzla İşbirliği Yapabilme HYB Yayıncılık ELIZABETH PANTLEY

25 Mart 2012 Pazar

EVDE BİRLİKTE YAPABİLECEĞİNİZ ETKİNLİKLER

EŞLEŞTİRME GRUPLAMA SINIFLAMA OYUNLARI

Sofra kurarken ;
*Herkese bir tabak
*Her tabağa bir çatal ,bir kaşık, bir peçete,bir baydak gibi

Oyun oynarken;
*Her bebeğe bir top ver
*Her arabaya bir lego ev yapalım

Dışarıda;

*Değişik ağaçlar var,bana değişik 5 ağaç göster.
* Arabalar ne kadar çok , bana beş değişik araba göster.

Alışverişte;

* Bu orbaya elmaları
* Bu torbaya portakalları koy

17 Mart 2012 Cumartesi

ÇOCUĞUNUZU KALABALIK YERLERE GİRİNCE KORKUTMAYIN YAPA SEVGİ MÖNÜSÜ


Çocuğunuzu yabancı ve kalabalık yerlere girince korkutmayn .Kalabalık mekana girince yanınızdan ayrılmamasını, ayrılırsa kaybolacağını söylemeyin .Onun yerine böyle kalabalık yerlerde nasıl davranması gerektiğini öğretin .Birbirimizi kaybederiz yerine, "birbirimizi kaybedersek bir büyükten seni güvenliğe teslim etmesini iste" gibi çözümler üretipçocuğunuzun tedirginliğini azaltın.

16 Mart 2012 Cuma

SEVGİ MÖNÜSÜ YA-PA YAYINLARI


Çocuklar uğraşacak birşey bulamazlarsa huysuzlaşabilirler.Birşeylerle meşgulken hem çok mutludurlar hem de iş üzerinde çalışan yetişkinler kadar işlerine yoğunlaşmış olurlar.
Uzun bir süre için evden ayrılıyorsanız ve onunla yakından ilgilenemeyecekseniz çocuklarınızı oyalayacak şeyleri yanına almasını sağlayın.(boya malzemesi,resim defteri ,kitap gibi)

YA-PA SEVGİ MÖNÜSÜ'nden

Çocuklar evin içindeki yıkanmış çamaşırlarla ilgilidirler.Yıkanmış çamaşırlarınızın yeniden kirlenmesini istememekte haklısınız.Ellerin temizliğini yaptıktan sonra ,çocuğunuzun çamaşırların kuruyup kurumadığını kontrol etmesini isteyebilirsiz.Böylece gizlice çamaşırlarla ilgilenmeye gerek duymayacaktır. Ayrıca dokunma ile ilgili de doğrudan bir deneyimin içine dahil olmuş olmak da çocuğunuzun hoşuna gidecektir.

YA-PA YAYINLARI SEVGİ MÖNÜSÜ'nden

Bir çoğumuz zaman zaman sahip olduğumuz özelliklerimizi kabullenmek yerine sahip olmadıklarımızı düşünüp,kendimizi ve etrafımızdakileri gerginleştirmekteyiz.
Çocuğumuzdaki,eşimizdeki ve kendimizdeki olumlu özellikleri görmeye çalışalım.Değişim için her zaman olumlu desteklere ihtiyaç vardır.
Çocuk demiş ki; "Hergün süt içiyorum kimse farketmiyor, birgun döküyorum herkes hemen fark edip kızıyor."

9 Mart 2012 Cuma

Saatlik Bakım Hizmetimiz Başlamıştır.

                                                 Artık rahat rahat program yapabilirsiniz .



                                            Gece de saatlik bakım hizmetimiz başlamıştır.

7 Mart 2012 Çarşamba

ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİMİNE UYGUN ETKİNLİKLER

Psikomotor gelişime uygun etkinlikler


* Ona bakabileceği bir nesne verebilir, yüzükoyun yattığında, gözleri ve
bakışlarıyla hareketlerini takip edebilmesi için görüş alanı içinde parmaklarınızı
veya renkli objeleri, onun görüş alanı içinde oynatabilirsiniz (1. ay) .

* Çocuğu kucağınıza aldığınızda başını dik tutabilmesi için çıngırak ya da sesli
oyuncak sallayabilirsiniz (3. ay) .

* Ara sıra sesli uyaranlar vererek çocuğun değişik pozisyonlarda yatmasını
sağlayabilirsiniz (6. ay) .

*10 dakikayı geçmemek koşuluyla sırtını ve yanlarını destekleyerek oturmasını
sağlayabilirsiniz. Bunu gün boyu tekrarlayabilirsiniz. Eline ve uzanabileceği
yere oynayabileceği oyuncaklar koyabilirsiniz (6. ay) .

* Bebek yüzükoyun durumdayken uzağına sevdiği oyuncağı koyabilirsiniz. Onu
alması konusunda çocuğu cesaretlendirebilirsiniz. Sürünerek gitmek istediğinde
vücudunu hareket ettirmesi için tabanlarından iterek destekleyebilirsiniz (6. ay)

*Çocuğu masaya oturtarak önüne büyük ebatta kâğıt kalem koyabilirsiniz.
Çocuğa resim yapmasını söyleyebilirsiniz. Yaptığı resimleri sözel ifadelerle
ödüllendirebilirsiniz (18. ay) .

*  Çocuğun çekmeli oyuncaklarla oynamasına olanak sağlayabilirsiniz. Çocukla
birlikte bir kutuya ip bağlayarak bir araba hazırlayabilirsiniz. Süsleyerek
oynaması için verebilirsiniz (2 yaş) .

* Çocuğun merdivenden tek başına inmesine olanak sağlayabilirsiniz. Çocuğun
bağımsızlık çabalarını destekleyebilirsiniz (2 yaş) .

 Zıplama ve ayak ucunda yürüme faaliyetlerinin yer aldığı oyunlarla top ve
koşmaca yoluyla enerjisini harcamasını sağlayabilirsiniz (2,5 yaş) .

*İhtiyar adam yürüyüşü, dalgın adam yürüyüşü, cüce yürüyüşü, robot yürüyüşü,
dev adam yürüyüşü, simitçi, balıkçı, satıcı yürüyüşleri, meyve toplama ve
devşirme, ekin ot biçme, tahta rendeleme, odun kesme ve yarma, kaz, ördek,
ayı, fil, maymun, tavşan, leylek yürüyüşü gibi çeşitli hayvan taklitlerinin yer
aldığı oyunlar psikomotor gelişimi, özellikle büyük kas gelişimini destekler.

*Çocuğun eline pırasa, havuç, patates gibi sebzeleri vererek bunların üzerine
keskin olmayan bir kazıcı ile şekilleri çizmesi istenir. Şekiller kazınır. Şekillerin
yer aldığı sebze kesitleri sulu boya ile istediği renkte boyanır. Beyaz bir kâğıda
bastırılır. Baskılı motiflerden çeşitli kompozisyonlar oluşturulur. Böylece
çocuğun büyük ve küçük kas gelişimi desteklenmiş olur.

* Bir kâğıt, akordeon gibi katlanır. Bu kâğıdın üzerine bir insan resmi çizilir. İnsan
şeklini makasla kesmesi istenir. Kâğıt açıldığında peş peşe sıralanan insan
şekilleri ortaya çıkar. Çocukların küçük kaslarının gelişimi desteklenir.

Çeşitli top oyunları oynanabilir. Topun, çocuğun fiziksel boyutlarıyla uyumlu
büyüklükte olmasına özen gösterilir. Bir torbaya doldurulan pinpon toplarının
çocuk tarafından durduğu yerden kımıldamadan belli bir mesafeye konan sepet
ya da geniş ağızlı bir kavanozun içine atılması istenerek oyun oynanır. Sepet ya
da geniş ağızlı bir kavanozun içine atılan toplar sayılır. Aynı oyun, daha büyük
topla ve çocukların boyuna uygun yerleştirilen potaya atılarak oynanır.

megep.meb

1 Mart 2012 Perşembe

Çocuğunuzun Sağlıklı Gelişimi


FATMA SERVET KUDAY ın kaleminden

·                                  
·         Çocuğun her istediğini yapan bir babayla hiç bir istediğini yapmayan
baba arasında ne fark vardır? Ya da tüm kararları çocuğuna aldıran bir anne
 ile kararlarda çocuğuna hiç söz hakkı
 tanımayan anne arasında. Önce “denge” adımını atmalısınız sonrada
aşağıdaki diğerlerini…
3-6 yaş arasının kişilik gelişiminde ne kadar önemli olduğunu unutmayarak…
·         Kurallar belli olmalı ve bu kuralları uygulamaya mutlaka geçirmeliyiz.
Birçok ailede belirlenmiş ama bir türlü uygulanmaya konulmayan
 kurallar vardır. Aileler genellikle çocuklarına bir kural koyar   ancak bu kurala
 uyup uymadığını takip etmez, ilk hedefimiz az kural koymak ancak
koyduğumuz kurala çocuğun uyup uymadığını takip etmek olmalı.Çocuk kurala
uyduğunda bunu fark ettiğimizi mutlaka belirtmeliyiz, uymadığında
gerekirse yardımcı olarak kurala uymasını sağlamalıyız.
Çocuğunuzun odasını toplamasının kural olduğunu ve bu kurala
 uymadığı  takdirde davranışının sonuçlarına katlanması
 gerektiğini bilmeli, sonuçlar mutlaka davranışla ilgili olmalı, oyuncaklarını
 toplayana kadar yeni oyuncak almamak gibi…
·         Her ortamda aynı davranışa aynı tepkiyi vermelisiniz. Süper
markette bağırmasına kızıp evde bağırmasına tepki göstermezseniz
tutarlı davranmasını nasıl bekleyebiliriniz ki…
·         Uyku, yemek ve televizyon gibi konularda taviz vermemeliyiz. ”Anne biraz
daha lütfen” yakarışlarına kulak tıkamak zor da olsa. Uyku, yemek ve televizyon
kuralara bağlı olmalı ve belli zaman dilimlerine bağlı kalınmalı.Televizyonu günde
1,5 saatten fazla izlememeli, ve yemeği TV karşısında yememeli.. Unutmayın
 bir kez bile arabanın ön koltuğuna oturtursanız arkası gelecektir ve tekrar tekrar
 bu tavizi isteyecektir.
·         Evin patronun siz olduğunu ona göstermelisiniz. Hızla artan ”çocuk erkil”
aileler aslında en çok çocuğa zarar verir. Çocuklar anne ve babalarını otorite
 olarak algılamak isterler ve bu gücü hissetmediklerinde  kendilerini
güvende hissetmezler. Unutmayın otorite demek baskı damak değildir.
·         Yaşamınızla ilgili kararları anne baba olarak siz almalısınız. Çocuk çocuktur,
onun katılacağı konuları dikkatle belirlemelisiniz. Hangi konularda onun fikrine
başvurulacağı
çok önemlidir. Bir kardeş sahibi olmak, hangi okula gidileceği gibi hayati konurda
 fikri alınmakla birlikte esas karar anne babanın isteği doğrultusunda
 yönlendirilmelidir. Fikirlerini bildirme hakkı olsa da yaşamınız ile
 ilgili karar hakkı yoktur.
·         Saygısızlık ve size karşı saldırganlık üzerinde durmamız gereken önemli
bir konudur. Bu davranışlarının diğerlerine göre daha ağır sonuçlar
doğurabileceğini ona öğretmelisiniz. Ancak küçük çocuklarda ahlak gelişimi
tamamlanmadığından ve dürtülerine çok hâkim olamayacağından cezalandırıcı
 bir tavra girmemelisiniz. Problem yaşandığı zaman değil sorunsuz zaman
 dediğimiz çocuğunuzun da sizin de sakin olduğunuz zamanlarda problem
 üzerine sohbet edin.
·         Doğru davranışları geliştirebilmek için ödül ve yoksun bırakma
kavramlarını doğru kullanmalısınız. Doğru yerde doğru karar almanız gerekir.
·         Sevginizi her zaman göstermeli ve onu “artık seni sevmeyeceğim ”gibi
cümlelerle tehdit etmemelisiniz. Tavrınız yalnızca o anki davranışına karşı
olmalı, direk kendisine değil…
·         Ondan yaşının ve yapabileceklerinin üstünde beklentilerimiz olmamalı.
Bunun yolu da çocuğunu iyi tanımaktan geçiyor. Başka çocuklarla
karşılaştırmak da yapmamanız gerekenlerden biridir.
Bu onu zedeler. O sizin çocuğunuz ama kendi kişiliği olacaktır.
Onu kendi istekleriniz  doğrultusunda zorlamamalısınız ileride
 size bakacak gözü ile görmelisiniz.
Unutmayın; onunda kendine ait bir yaşamı olacak. Buna saygı
göstermeyi şimdiden öğrenmelisiniz.      Çocuğunuzu iyi izlemeli,
söylediklerini tüm   dikkatinizle dinlemelisiniz,
eşleştirmeden yargılamadan….
·                                 Onunla kaliteli zaman geçirmeye, ona sevildiğini hissettirmeye
çalışmalısınız. Kısıtlamalar ve sevginizle birlikte, kendi doğrularını ve
 güvenli kişiliğini mutlaka bulacaktır. Sonucu keyifle izleyip,   
kendinize de pay çıkarabilirsiniz
·                                 Fatma Servet Kuday