12 Ağustos 2012 Pazar

Tuvalet Alışkanlığı


TUVALET EĞİTİMİ

Tuvalet eğitimi, çocuğun sosyal gelişimi açısından önemli bir adımdır. Çocuğun kendini kontrol etmesi, ihtiyaçlarını gerektiğinde ertelemesi ve ihtiyaçlarını giderme konusunda uygun zaman ve mekanı belirleyebilmesi açısından tuvalet eğitimi önemlidir.

Tuvalet eğitimine başlama yaşı 18 aylık ile 3 yaş arasında olmakla birlikte ortalama olarak 2 yaş 3 ayda tuvalet eğitimine başlanabileceği bilinmektedir.

Eğer çocuğunuz;

·        3-4 saat süresince kuru kalabiliyorsa,

·        Oturma, yürüme, çömelme, pantolonunu giyip çıkarabilme becerilerine sahipse,

·        Islak ve kuru kavramlarını ayırt edebiliyor, altı ıslandığında rahatsızlık duyuyor ve bunu dili ile ifade edebiliyorsa (dili kullanamayan çocuklar için işaret edebiliyorsa)

·        İki aşamalı verilen yönergeleri anlayabiliyorsa,

·        Tuvaleti kullanmaktan çekinmiyor ve tuvalete gitmek istiyorsa

tuvalet eğitimine hazır demektir.

Tuvalet eğitimine başlamadan önce bilinmesi gereken önemli bir nokta; annenin de çocuk kadar hazır olması gerektiğidir.  Bilindiği gibi tuvalet eğitimi süreci sabır gerektiren bir süreçtir. Bu sebeple annenin sağlıklı bir ruhsal durum içinde olması, tahammül düzeyinin yüksek olması, eğitimin başarıya ulaşması konusunda kilit noktalardan bir tanesidir.

Annenin bu duruma hazır olması için;

·        Havaların ısınması

·        Ev ortamının düzenlenmesi

·        Annenin kendini sürece hazırlaması

·        Önemli bir gündelik olayla (ölüm, boşanma, yoğun stres) baş ediliyorsa geçmesi gerekmektedir.

Tuvalet Eğitimi Süreci



·        Eğitime başlamadan önce çocuğunuzun ortalama hangi zamanlarda çiş ve kaka yaptığına dikkat edin. Bunları not etmek, sonrasında hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

·        Eğer bezini çıkarmaya karar verdiyseniz bir daha asla takmayın. Bu durum çocuğun süreci algılamasında kafasının karışmasına yol açar.

·        Eğitime lazımlık ile başlayacaksanız, lazımlığınızın banyoda ve hep aynı yerde durmasına özen gösterin.

·        Lazımlığı ya da tuvaleti temizlemeyi asla çocuğunuzun yanında yapmayın. Asla çocuğunuz tuvalette otururken sifon çekmeyin. Sifon çekmek bir çok çocuğu korkutur.

·        Lazımlıkta ya da tuvalette oturulan süreyi mümkün olduğu kadar eğlenceli geçirmeye çalışın. Çocuğunuzla birlikte şarkı söylemek o anları eğlenceli yapacaktır.

·        İnsan vücudu yemek yedikten ortalama yarım saat sonra bağırsak faaliyetlerini başlatır. Bu süreleri iyi ayarlayabildiğiniz takdirde, çocuğunuzu tuvalete oturttuğunuzda büyük ihtimalle çişini/kakasını yapacaktır.

·        Çocuğunuzla yumuşak bir ses tonuyla konuşun.

·        Eğitim süreci içerisinde unutmalar, alta kaçırmalar sıklıkla görülmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında tehdit içeren cümleler kurmak ya da katı cezalar uygulamak yerine durumu betimleyerek, uygun ses tonuyla, nötr bir yüz ifadesi kullanarak, doğru olanı anlatın.

·        Eğitim sürecinde asla fitil kullanmayın, çok uzun süreler lazımlıkta ya da tuvalette oturtmaya zorlamayın.

·        Çocuğunuzu her çişini/kakasını yaptığında, yiyecek pekiştireciyle ödüllendirin ( damla çikolata, jelibon vs.) yiyecek pekiştirecinin ardından çocuğunuza vereceğiniz sosyal pekiştireçler de ( alkışlama, aferin deme, çak yapma gibi) eğitim sürecini tamamlamanıza yardımcı olacaktır.

·        Unutmayın ki 5-6 yaşlarına kadar gündüz kuru kalma sağlansa bile gece ıslatmaları görülebilir.

·        Tuvalet eğitimi süreci aynı zamanda temizlik becerilerinin öğretildiği dönemdir. Çocuğunuza tuvalet sonrası temizliğini nasıl yapacağı, sonrasında sifonu nasıl çekeceği öğretilebilir. Hatta bir çok çocuğun suyla oynamayı sevdiğini düşünecek olursak, her tuvalet sonrası su ve sabunla oynama ödülü, çocukların tuvalet eğitimini kazanmalarını kolaylaştırıcı bir etkinlik olacaktır.

Tuvalet eğitimi süreci sabır gerektiren bir süreçtir. bu süreç içerisinde çocuğun duygularını anlamak önemlidir.

Oyun, çocuğun işidir. Tuvalet eğitimini de eğlenceli bir oyun haline getirdiğimizde bu işin üstesinden kolaylıkla gelebildiğimizi görebiliriz.

Psk. Ayşegül ÇOPUR
YA-PA CİNNAH ÇOCUK KULÜBÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder