3 Mayıs 2012 Perşembe

DOĞAYI SEVEN ÇOCUKLAR İÇİN YA-PA UZMAN GÖRÜŞÜ


YÜRÜYÜŞ İÇİN İDEAL YER: ORMAN

Park ya da orman yürüyüşlerini ve doğa keşiflerini ailenizin düzenli bir alışkanlığı haline getirin.
Bir amaç belirleyerek yürüyüşlerinizi daha ilginç hale getirin. Mesela çocuklara çiçek yaprak, taş ya da ot numuneleri toplayabilirsiniz. Her çocuk kendi numuneleri için birer kağıt torba taşısın. Çocuğunuza numunenin ilğinç bulduğu ya da hakkında daha çok şey bilmek istediği şeylerden bir örnek olduğunu açıklayın. Her çocuğun toplayacağı numune miktarına limit koyabilirsiniz.(Üç ya da en fazla beş parça olabilir).
        Dışarıda yürüyüşe çıktığınız zaman, çocuğunuzla neler tecrübe ettiğinize dair konuşmayı ihmal etmeyin. Havadan ve mevsimlerden bahsedin. Dikkatini neler çekiyor? Gökyüzünün görünüşü neye benziyor? Hava güneşli mi?Bulut var mı?Kolay fark edemeyeceği şeylere de dikkat çekin.Ağaçlardaki yaprakların  renkleri ve benzeri mevsimsel ip uçları olabilir.Yürürken çocuğunuza sessiz olmasını tavsiye edin.Böylece bir yandan etrafı gözlemlerken bir yandan da doğanın sesini duyabilir.
         Kötü hava sizi yürüyüşten alıkoymasın. Yüzünde yağmur ya da rüzgârı hissetmek çok güzel bir duygudur. Çocuktan, her yaşı için yaklaşık 1.5 km yürümesi beklenebilir. Yani çocuğunuzun kapasitesini küçümsemeyin. Bir şeyler atıştırmak ya da piknik yapmak için mola verebilirsiniz. Bu sırada çocuğunuz da doğayı gözlemleyecek ve bundan çok hoşlanacaktır.
          Gözlem yapmayı öğrensin Yürürken durup çocuğunuzun dikkatini çeken şeyleri incelemek için yeterli vakit ayırun.Keşifleri ile ilgili çok fazla bilgi vererek kapasitesini zorlamayın.Gördüğü şeyleri açıklamasını isteyin.
           Doğayı koruma Eve döndüğünüz zaman numune torbanızı uygun bir yere boşaltın.Her bir numuneyi tarif ettirin.Onu nerede buldu?Başka yürüyüşlerde havayı,kuşların yaşamını ya da orman seslerini yürüşünüzün ana teması yapın.Çocuğunuzun neler görüp neler duyduğunu deftere not alın.Herkes her zaman doğadan numuneler toplamaya kalkarsa kaynakların tükenebileceğini de açıklayın.
YAPRAK DERSLERİ Yapraklar mevsimlerden haber verir.Çocuğunuzdan yaprakların şeklini,yapısını ve renklerini açıklamasını isteyin.
CANLI YARATIKLAR Bir yaprak üzerinde sürüklenen küçük bir solucan,küçük bilim adamınız için iyi bir araştırma ve eğlence kaynağı olabilir.
BU YÖNE BAK Çocuğunuza kuşları dürbünle nasıl seyredeceğini gösterin.Yanınızda,gördüğü kuşlar hakkında bilgiler edebileceği kitaplar olsun.
UNUTULMAZ ANILAR Çocuğunuzun yürüyüşüne ayak uydurun.Ona istediği zaman durup gördüklerini ve hissettiklerini sindirebilmesi için vakit tanıyın.Oturup tepesinde yükselen bir ağacın dallarını incelemesi,ona bambaşka bir perspektif sunacaktır.
DOĞADA NE YAPALIM
 Bir sincap takip edin
Yaprakların üstünde yuvarlanın.
Göl kenarında oturup kazları seyredin.
Yabani çilek toplayın.
Taş toplayın.
Yabani çiçekleri gözlemleyip inceleyin.
Sırt üstü uzanıp bir ağacın dalların abakın.
Rüzgarı dinleyin.
Kuşları yuvalarında seyredin.
Bir kelebeği takip edin.
Gölgeleri gözlemleyin.
Evinizin etrafındaki ağaçların isimlerini öğrenin.
Yaprakların şekillerini inceleyin.
Etraftaki nesnelerin üzerine aydınger kağıdı koyarak kömürle karalama çalışmaları yapın.
Tohum ve çekirdek toplayın.
Bodur ağaçlar arayın.
Çam kozalakları bulun.
Hayvanların ayak izlerini inceleyin.
Çürümüş bir ağaç bulup burada neler yaşadığını keşfedin.
Gözleriniz kapalı olarak bir mühdet oturun.
Kuş seslerini dinleyin.
Eğrelti otlarını inceleyin.
Temiz havayı içinize çekin.
Bir dere yatağı keşfedin.
Gölgelik bir yerde piknik yapın.
Kollarınızı açın ve helikopter takliti yaparak bir tepeden aşağıya doğru koşun.
Su birikintilerinde mısır yapraklarını kayık gibi yüzdürün.
Yol boyunca çöpleri toplayın.
Mantar toplayın,fakat bunları yemeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder